Wrestling the piece of wood from the hole newly dug, there was probably a thought running through more than one of the volunteer’s minds: “how did we get here?” but really, through the laughter and the shared camaraderie, I hope it was thought in a tongue in cheek kind of way rather than through a sense of despair.

The remit was simple. It had been requested of me that I and the volunteers install a second piece to the green gym – the first being the balancing bar – and that it takes on the role of being a step-up station. Conversation followed and before either Judith or I knew how we’d got there, the idea had developed into a seating circle, which will fit underneath our tentipi, be able to be used for events, and create a warm space, with rising heights of steps, and which can also be used as a tool for exercise.

And so, I got to designing. It was an interesting piece. In terms of materials, we had the wood from the Sitka spruces that were taken down in Spring and which we were keen to do something nice with. All the logs had been cut into lengths, and it was up to me to decide on the order and implement the circle.

I felt like I could be an inventor from any age of humankind, creating this circle to make best use of the space. I was wryly aware that the designers of such places as the Ring of Brodgar or Callanish went through the same systems. I realise that my wee wooden circle is of less permanence and majesty to those two incredible monuments, but nevertheless I am pleased and proud of the wee Plock standing circle. Who knows what’ll come next?

Here I was at the volunteering day and faced with five folks who’d come along to help, I explained the day’s task and I could see the doubt on their faces. The logs were awfully long, and I wasn’t wanting to use postcrete. Really, could we get them straight, level on top, the right height to be gently ascending, firm enough in the ground that there wasn’t a shoogle and could we get it done it time? Turns out the answer was yes to all of those questions but there were some moments of doubt. Such as when one of the logs got stuck at the wrong height. And we couldn’t get it out. Or when we found a field drain that I hadn’t been aware was there. Or when the knobbly wood created additional challenges. But do you know how each of these problems were overcome? Through teamwork.

The volunteers rose to the task and worked well together. There was patience, delegation, enthusiasm and spirit. We believed, and we built, and it came together beautifully.

We aim for this on the Plock. We want that community spirit, but also, we call for innovation, ideas, inspiration and care. Love for the place helps, but we can assist in that if you’re not sure where to begin. Why not try this over the coming week: take a wander on the Plock and just let the place allow itself to be whatever you want it to be?