Typical misty morning over Kyle of Lochalsh

Access and Environmental Improvements

In conjunction with the Hamilton Park Trust, KLCT has successfully applied for funding from the Big Lottery, through the Community Spaces Programme, for access and environmental improvements to the Plock of Kyle.  In addition, funding from the Highland Council allowed to create a new access road into the Plock from the main A87 by the former Toll Office, joining with a car park in the Plock.  The works included a certain amount of vegetation management as part of the improvement and installation of a road and path network as well as the ongoing management of the landscape and the use of the site.

With the help of a ranger, who was employed as part of this project between March 2015 and June 2016, the Trust delivered a variety of activities and events. The conservation volunteers’ team set up by the ranger is still active on a weekly basis.

The site is now actively used by a variety of people on a daily basis, including many dog walkers. The improved path network has offered more opportunities for local people and visitors alike to explore the environment, and the interpretation panels provide useful and interesting information about the area.

Bringing the Plock back into use provided a focus for the spirit of involvement and community development engendered through the Kyle Conversation process.  Future development and regeneration of the Plock will also provide a facility which can create ongoing opportunities to improve the village’s attractions for inward investment and tourism.

Time frame: October 2012 – March 2016

Funding: £324,316

Funders: Highland Council Planning & Development Services, Big Lottery Community Spaces, Highland Council Discretionary Fund, in kind labour

sponsors